ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι γάστρας με βρούβες από την ΠάροΚατσικάκι γάστρας με βρούβες από την Πάρο
30' προετοιμασία
2 ώρες και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την «γκρεμολάτα» βασιλικού

Διαδικασία

  1. Για το κατσικάκι γιουβέτσι, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα (ή σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κατσικιού για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
  2. Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε σε ευρύχωρο σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα), σε μονή στρώση και στριμωχτά το ένα στο άλλο.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μελώσουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, την καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο) και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Ρίχνουμε και το κρασί και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κατσικάκι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό ώστε να καλυφθεί το ζυμαρικό.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του (αν διαθέτει) ή καλύπτουμε καλά με λαδό- κολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  7. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τις χυλοπίτες μέχρι να ξανθύνουν και να σκορπίσουν το άρωμά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να τις καλύψει και φουρνίζουμε ξανά, με ξεσκέπαστο σκεύος.
  9. Ψήνουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού (περίπου 15 λεπτά), φροντίζοντας να μείνει λίγη σάλτσα που θα την απορροφήσουν οι χυλοπίτες όταν ξεφουρνίσουμε το γιουβέτσι και θα μελώσουν.

«Γκρεμολάτα»

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά με πιρούνι όλα τα υλικά.
  2. Μοιράζουμε το γιουβέτσι σε πιάτα, περιχύνουμε με την «γκρεμολάτα» βασιλικού και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε από πάνω θρυμματισμένη φέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT