Κρατήστε αυτή τη συνταγή, γιατί θα σας λύσει τα χέρια όταν θα θέλετε να συνοδεύσετε ένα ωραία ψημένο κρεατικό με κάτι εύκολο, πρωτότυπο και απίθανα γευστικό.
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 35' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως συνοδευτικόΓια τα κάστανα
Για τις πατάτες
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κάστανα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Με κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε χιαστί τη φλούδα τους, τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστά, αφαιρώντας και το εσωτερικό, χνουδωτό φλούδι τους.
- Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα αμύγδαλα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ποτό.
- Ρίχνουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το μέλι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη φλούδα και τα κλωνάρια μυρωδικών και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πατάτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
- Σκορπίζουμε το αλάτι σε ένα μέτριο ταψί.
- Ξεπλένουμε και βουρτσίζουμε τις πατάτες για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους, τις σκουπίζουμε και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις αραδιάζουμε στο ταψί, πάνω στο αλάτι.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστές, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Τα αφαιρούμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε στο αρωματισμένο λάδι τις πατάτες και αλατοπίπερο.
- Τις σοτάρουμε για 4-6 λεπτά, γυρνώντας τες τακτικά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.