ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδιαΚαρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδια Οι πιο μοντέρνες εκδοχές είναι από βίγκαν, δηλαδή χωρίς αυγά και γάλα, μέχρι σοκολατένιες, ωστόσο η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή είναι αξεπέραστη. Προσέχουμε να τη σιροπιάσουμε σωστά, δηλαδή με την πίτα κρύα και το σιρόπι χλιαρό, όχι καυτό.

40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Πίτα

Σιρόπι

Διαδικασία

Πίτα

  1. Για να φτιάξουμε την καρυδόπιτα, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Ρίχνουμε και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί και αυτό με το μείγμα.
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό αλεύρι (230 γρ.), το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στον κάδο με το υγρό μείγμα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν, για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
  5. Στο άδειο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα, σε μέτρια ταχύτητα.
  6. Σε ένα μπολάκι που κρατάμε πάνω από τον κάδο, ενώνουμε το ξίδι με τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα πριν αφρίσει έντονα. Χτυπάμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 30 x 35 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  8. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί, για 1 ώρα περίπου.
  9. Τη χαράσσουμε βαθιά σε 12 κομμάτια.

Σιρόπι

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
  3. Περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα με το χλιαρό σιρόπι αργά και παντού. Την αφήνουμε κατά μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
  4. Στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα καρύδι-πεταλούδα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT