30'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά σε μια μικρή κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις αγκινάρες για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, πετάμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις αγκινάρες με τον άνηθο, το ξύσμα και 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε στο μούλτι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μέλι, το μαυροκούκι (αν βάλουμε), 2 - 3 φετάκια από τις αγκινάρες και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Απλώνουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή σε πιατέλα το μαρούλι, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τις αγκινάρες, την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.