ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοίΧοχλιοί μπουμπουριστοί «Καραβόλους λέμε τα σαλιγκάρια που μαζεύουμε από τα βουνά της Φολεγάνδρου, από το Πετούσι, την Καυκάρα, τον Αύλακα. Πάει ο άντρας μου και τα μαζεύει το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, αφού σταματήσουν οι βροχές, κάνα μήνα μετά που έχουν κλείσει (εννοεί τον υμένα που κλείνουν τα σαλιγκάρια όταν πέφτουν σε νάρκη). Τα μαγειρεύουμε απευθείας όπως είναι από τη φύση, γιατί έχουν αποβάλει ό,τι έχουν φάει όταν είναι κλειστά, οπότε δεν χρειάζεται να τα ταΐσεις αλεύρι, όπως κάνουν αλλού», εξηγεί η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους καραβόλους γιαχνί πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια σε τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
  3. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κέλυφος από την πίσω πλευρά (έτσι θα βγαίνει εύκολα η σάρκα).
  6. Τα ξαναπλένουμε πολλές φορές, για να μην μείνει κάποιο κομματάκι από το κέλυφος, και τα στραγγίζουμε.
  7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  8. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη δάφνη και την ντομάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  9. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν τα σαλιγκάρια και να δέσει η σάλτσα.

Στο ποτήρι μας : Ένα ροζέ Φωκιανό με τα σαλιγκάρια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT