ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαραβίδες με σάλτσα σαμπάνιας και ταρτάρ λαχανικώνΚαραβίδες με σάλτσα σαμπάνιας και ταρτάρ λαχανικών

«Παλιά τις βγάζαμε από το ποτάμι. Θυμάμαι, παιδάκια μπαίναμε με τα κοντά παντελόνια μέσα στον Ξεριά (Τιταρήσιος ποταμός), σηκώναμε τις πέτρες και από κάτω είχε ένα σωρό καραβίδες. Τις βγάζαμε με τα χέρια. Αυτές οι ποταμίσιες έχουν άλλη νοστιμιά», διηγείται ο Σωτήρης Ευαγγέλου για τη συνταγή. Οι συγκεκριμένες έφτασαν εδώ από τα Σέρβια Κοζάνης και η κυρία Αθηνά Γελαλή, που τις μαγείρεψε, τις προμηθεύτηκε από τη σαββατιάτικη λαϊκή.

25' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 3-4 μερίδες, για μεζέ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καραβίδες ποταμίσιες κοκκινιστές, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις καραβίδες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  4. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε το τσίπουρο και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ρίχνουμε 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Ρίχνουμε τις καραβίδες, ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα για να καλυφθούν από τη σάλτσα και συμβράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Καραβίδες

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT