ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαππαροσαλάτα απανωμερίτικηΚαππαροσαλάτα απανωμερίτικη«Το κάνουμε αποκλειστικά με ξερή κάππαρη αυτό το φαΐ», διευκρινίζει η κ. Ντίνα Άγα, μαγείρισσα της Φολεγάνδρου που μας έδωσε τη συνταγή για αυτό το ιδιαίτερο στιφάδο. Η ίδια φτιάχνει τη δική της λιαστή κάππαρη: Ζεματίζει τη φρέσκια κάππαρη που μαζεύει από τα κατσάβραχα της Φολεγάνδρου κι ύστερα τη βγάζει στον δυνατό ήλιο, απλωμένη σε σεντόνια, για τρεις ημέρες, να ξεραθεί καλά. Τη φυλάσσει ολοχρονίς σε γυάλες. Επειδή η λιαστή είναι πιο δυσεύρετη από την κάππαρη τουρσί, μπορούμε να δοκιμάσουμε το στιφάδο με την κάππαρη τουρσί, αφού πρώτα την ξαλμυρίσουμε και ρυθμίσουμε το ξίδι που θα προσθέσουμε, καθώς αυτή είναι ήδη ξιδάτη. Αυτός είναι ο μεζές που κάνουν στο πανηγύρι του Σταυρού και τον σερβίρουν μαζί με φάβα ή ρεβύθια.

15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
3' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 8'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κάππαρη στιφάδο, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε την κάππαρη και τη βράζουμε για 1 λεπτό.
  2. Τη στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βρασίματος άλλες 2 φορές. Τη στραγγίζουμε.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε την κάππαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  5. Ρίχνουμε το ξίδι, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 450 ml νερό και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT