20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη φάβα με 1 + 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για τα πρώτα 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει το υγρό απαλά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να λιώσει καλά η φάβα, να μην ξεχωρίζουν οι κόκκοι της και να έχει πιει μεν τα υγρά της, αλλά να μην έχει στεγνώσει εντελώς - πρέπει να είναι κάπως ζουμερή.
- Χτυπάμε στο μούλτι τη ζεστή φάβα με το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε τη γεύση αν τη θέλουμε πιο ξινή.
- Κολλάμε πάνω στην επιφάνεια της πηχτής σάλτσας ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Τακτοποιούμε σε ένα πιάτο τις φέτες του σολομού ή της πέστροφας και είτε τις περιχύνουμε με τη σάλτσα φάβας είτε βάζουμε τη σάλτσα σε μπολάκι χωριστά, στο πλάι.
- Ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φρέσκο μυρωδικό. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο ωμό αγουρέλαιο.