ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανταϊφόπιτα με «σπετζοφάι»Κανταϊφόπιτα με «σπετζοφάι» Το γκερεμέζι (το βρίσκουμε σε παντοπωλεία) είναι ένα φρέσκο όξινο, μαλακό τυρί (με αρβανίτικη καταγωγή υποστηρίζουν πολλοί), που λιώνει ελαφρώς και βγάζει την ωραία βουτυρένια γεύση του. Μαζί με το κανταΐφι χρυσοψήνονται σε ένα ορεκτικό-«βόμβα» απόλαυσης που φτιάχνεται πανεύκολα σε λίγα λεπτά. Αντικαθιστούμε το γκερεμέζι με κατίκι, το οποίο όμως θα πιέσουμε σε ένα ατομικό φορμάκι και θα το βάλουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει και να τυλιχτεί εύκολα στο κανταΐφι. Ιδανικό επίσης και ένα ελληνικό φρέσκο κατσικίσιο τυρί, τύπου σεβρ.

5' προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 15'

Υλικά

Μερίδες: 2 (ως ορεκτικό)

Για το λάδι βασιλικού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κανταϊφι γεμιστό με γκερεμέζι, ξεκινάμε με το λάδι βασιλικού.
  2. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μούλτι όλα τα υλικά. Σουρώνουμε σε τούλι και κρατάμε το λάδι.

Κανταΐφι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Αραιώνουμε το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλά μας και το απλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα σε ένα ταψάκι.
  3. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, σκορπίζουμε το μισό μείγμα μυρωδικών, στο κέντρο βάζουμε το γκερεμέζι και τυλίγουμε καλά με το κανταΐφι.
  4. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες στο κέντρο του πιάτου.
  2. Τοποθετούμε από πάνω το κανταΐφι, σκορπίζουμε ολόγυρα το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών, βάζουμε το ντοματάκι στο πλάι, πασπαλίζουμε με τα φυστίκια, ραντίζουμε με το λάδι βασιλικού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT