ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίγαντες με κόλιανδρο και λιαστές ντομάτεςΓίγαντες με κόλιανδρο και λιαστές ντομάτες
12 ώρες προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τους καλοκαιρινούς γίγαντες, ξεκινάμε στραγγίζοντας και ξεπλένοντας τα όσπρια.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να είναι πάντα καλυμμένα καλά.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 13-14 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Ρίχνουμε τους γίγαντες με το νερό τους σε ένα σχετικά βαθύ ταψί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Το υγρό πρέπει να καλύψει τους γίγαντες, διαφορετικά συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
  8. Προσθέτουμε τον δυόσμο, το μπούκοβο ή το καγιέν και τις ελιές, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
  9. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να ροδίσουν ωραία οι γίγαντες και να μείνουν με μια δεμένη σάλτσα.
  10. Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζωηρά Ξινόμαυρα, Γουμένισσες, νέας εποχής Νεγκόσκα, Λημνιώνα και το παντός καιρού Cabernet Sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT