30'
προετοιμασία
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το καλοκαιρινό ζελέ με φρούτα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνες.
- Κρατάμε στην άκρη 500 γρ. από τα φρούτα και βάζουμε τα υπόλοιπα σε μια κατσαρόλα.
- Τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.
- Τα μεγάλα τα κόβουμε σε κύβους.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και 250 ml νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τα φρούτα μαζί με το νερό στο οποίο έβρασαν από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα μπολ, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα πάνω στο σουρωτό για να λιώσουν.
- Πετάμε τον πολτό που θα μείνει στο σουρωτό και κρατάμε τον χυμό που θα περάσει στο μπολ.
- Στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στον ζεστό πολτό φρούτων, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν.
- Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι.
- Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα (μόνο τα μεγάλα) σε κυβάκια.
- Ξεπλένουμε μια μεταλλική φόρμα του κέικ με τρύπα ή άλλη φόρμα της αρεσκείας μας, αρκεί να έχει χωρητικότητα 1,5 λίτρο, την αναποδογυρίζουμε να πέσει το νερό, αλλά δεν τη σκουπίζουμε
- Αδειάζουμε μέσα το 1/3 του μείγματος ζελέ.
- Σκορπίζουμε το 1/3 των κομμένων φρούτων και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει ελαφρώς το ζελέ.
- Με μια κουτάλα ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο μείγμα του ζελέ και τα μισά από τα υπόλοιπα φρούτα.
- Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να δένει.
- Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και τα υπόλοιπα φρούτα και τοποθετούμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.
- Ο λόγος που το κάνουμε αυτό σε τρεις δόσεις είναι για να μην πέσουν όλα τα φρούτα στον πάτο της φόρμας.
- Ξεφορμάρουμε το ζελέ λίγο πριν το σερβίρουμε.
- Πώς; Βυθίζουμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην πέσει νερό μέσα στο ζελέ.
- Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τινάζουμε απαλά τη φόρμα, έτσι ώστε να γλιστρήσει το ζελέ.
- Αν θέλουμε, σερβίρουμε με σαντιγί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.