ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖελέ από καλοκαιρινά φρούτα και γιαούρτιΖελέ από καλοκαιρινά φρούτα και γιαούρτι
30' προετοιμασία
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το καλοκαιρινό ζελέ με φρούτα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνες.
  2. Κρατάμε στην άκρη 500 γρ. από τα φρούτα και βάζουμε τα υπόλοιπα σε μια κατσαρόλα.
  3. Τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.
  4. Τα μεγάλα τα κόβουμε σε κύβους.
  5. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και 250 ml νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
  6. Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Στραγγίζουμε τα φρούτα μαζί με το νερό στο οποίο έβρασαν από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα μπολ, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα πάνω στο σουρωτό για να λιώσουν.
  8. Πετάμε τον πολτό που θα μείνει στο σουρωτό και κρατάμε τον χυμό που θα περάσει στο μπολ.
  9. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στον ζεστό πολτό φρούτων, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν.
  10. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι.
  11. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
  12. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα (μόνο τα μεγάλα) σε κυβάκια.
  13. Ξεπλένουμε μια μεταλλική φόρμα του κέικ με τρύπα ή άλλη φόρμα της αρεσκείας μας, αρκεί να έχει χωρητικότητα 1,5 λίτρο, την αναποδογυρίζουμε να πέσει το νερό, αλλά δεν τη σκουπίζουμε
  14. Αδειάζουμε μέσα το 1/3 του μείγματος ζελέ.
  15. Σκορπίζουμε το 1/3 των κομμένων φρούτων και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει ελαφρώς το ζελέ.
  16. Με μια κουτάλα ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο μείγμα του ζελέ και τα μισά από τα υπόλοιπα φρούτα.
  17. Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να δένει.
  18. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και τα υπόλοιπα φρούτα και τοποθετούμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.
  19. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό σε τρεις δόσεις είναι για να μην πέσουν όλα τα φρούτα στον πάτο της φόρμας.
  20. Ξεφορμάρουμε το ζελέ λίγο πριν το σερβίρουμε.
  21. Πώς; Βυθίζουμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην πέσει νερό μέσα στο ζελέ.
  22. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τινάζουμε απαλά τη φόρμα, έτσι ώστε να γλιστρήσει το ζελέ.
  23. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με σαντιγί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT