Τα καλτσούνια ή καλιτσούνια τα φτιάχνουν στην Κρήτη κάθε Πάσχα ή Άνοιξη, όσο υπάρχει η μαλάκα Χανίων, ένα φρέσκο ελαστικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που παράγεται από το πρώτο στάδιο τυροκόμησης της γραβιέρας και που αποτελεί το βασικό συστατικό για τούτα τα εποχικά πιτάκια. Στη γέμιση μπαίνει και το πηχτόγαλο Χανίων, ένα φρέσκο, δροσάτο αλειφωτό τυρί, που το βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Τη μαλάκα θα την αναζητήσουμε κάθε Άνοιξη σε όλα τα κρητικά παντοπωλεία.
1 ώρα
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Κομμάτια: 20-25Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για την επάλειψη
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε καλιτσούνια (ή καλτσούνια) ξενικάμε από τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλη η ποσότητα), χτυπώντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα χλιαρό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακαεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Καλιτσούνια
- Βάζουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται ορθογώνιο και με πάχος 1 εκ.
- Από κάθε φύλλο κόβουμε με το μαχαίρι 20 τετράγωνα κομμάτια με μήκος πλευράς 9 εκ.
- Στο καθένα βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες κάθε κομματιού προς το κέντρο, αφήνοντας όμως στη μέση ένα μικρό κομμάτι της γέμισης ακάλυπτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί τα καλλιτσούνια (αν δεν χωράνε όλα, θα τα ψήσουμε σε δύο δόσεις).
- Αλείφουμε τα καλιτσούνια με τα χτυπημένα αυγά, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.