ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθραΚρεμμυδόπιτα με μάραθο και μυζήθρα H κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα, που μας έδωσε τις συνταγές της και μας μίλησε για τη ζωή στο νησί, θυμάται ότι τα παλιότερα χρόνια έκαναν την καλασούνα μόνο το καλοκαίρι, που ήταν η εποχή για το σουρωτό τυρί. Η γέμιση αυτής της πίτας θυμίζει κάπως τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο τάρτα παρά πίτα, καθότι έχει μόνο κάτω φύλλο και είναι ανοιχτή από πάνω, όπως και άλλες πίτες των Δυτικών Κυκλάδων, όπως η τυρένια Κιμώλου και Μήλου.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 36-38 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την καλασούνα με σουρωτό της Φολεγάνδρου σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Φύλλο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  4. Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύ- ψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις τυλίγουμε όμορφα, ώστε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
  7. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Στο ποτήρι μας ΠΟΠ Πάρος ερυθρό!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT