1 ώρα
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, ξεκινάμε ρίχνοντας το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το καρότο και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τη μία από τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι, περίπου μέχρι τα τρία τέταρτα του σώματός τους, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
- Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τακτοποιούμε δίπλα δίπλα σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ διαλυμένο σε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Βγάζουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Μυστικά
Πως καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα κρατάμε, ενώ πετάμε το κεφάλι και τα εντόσθια. Ψηλαφίζουμε, βρίσκουμε και αφαιρούμε τραβώντας προσεκτικά το χαρακτηριστικό «κόκαλο».
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.