30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Για τη «γέμιση»
Διαδικασία
- Μαγειρεύουμε τις πατάτες στον ατμό (στον ατμομάγειρα ή σε ένα καλαθάκι ή διχτάκι που στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) για 15 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Αραδιάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί τις πατάτες σε μία στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Γέμιση
- Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το «ζουλάμε» να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και πιπέρι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι.
- Χώνουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας.
- Ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες τα σκόρδα και το δεντρολίβανο.
- Βάζουμε ανάμεσα στα υλικά τα καλαμάρια, σε μία στρώση, και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών και το πόσο ψημένα μας αρέσουν.
Μυστικά
Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κάποιο από τα παρακάτω: ● Λευκή ταραμοσαλάτα που εμπλουτίζουμε με δυόσμο ● Πράσινη σαλάτα με άνηθο, κάππαρη, πιπεριές τουρσί και «λαδολέμονο» με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού ● Μανιτάρια ψητά με βαλσάμικο, λάδι και ξερό θυμάρι ● Ζεστές αραβικές πίτες
Στο ποτήρι μας μια πικρούτσικη μπίρα Pils.