ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα αλλιώτικη, σαρακοστιανήΓαλατόπιτα αλλιώτικη, σαρακοστιανή

Κλασική ιταλική συνταγή, η torta di ricotta e semolino είναι μια γαλατόπιτα με βάση το σιμιγδάλι και τη ρικότα (ιταλικό κρεμώδες τυρί, ουδέτερο σε γεύση και ανάλατο). Η υφή της είναι πιο κρεμώδης από τη δική μας σιμιγδαλόπιτα, αλλά πιο στιβαρή από γαλατόπιτα.

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ιταλική γαλατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ. και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι (ιδανικά χρησιμοποιούμε μία με αποσπώμενα τοιχώματα).
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα από το ένα λεμόνι και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα.
  4. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι ψαρεύουμε από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών.
  5. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
  6. Βάζουμε τη ρικότα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  7. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε ξανά και στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα σιμιγδαλιού.
  8. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να γίνει μια ωραία κρέμα.
  9. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια.
  10. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT