20'
προετοιμασία
55' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 καρβέλιΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ιρλανδέζικο ψωμί σόδας με βρώμη, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα 2 φλιτζάνια από τη βρώμη με το ξινόγαλο.
- Τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη βρώμη, τα αλεύρια, τη ζάχαρη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλά μας δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό.
- Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης-ξινόγαλου και τα καρύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. (Η ζύμη θα πρέπει να παραμείνει με εξογκώματα και να μη γίνει λεία - δεν πρέπει να δουλευτεί πολύ, γιατί το ψωμί θα βγει σκληρό).
- Πλάθουμε ένα καρβέλι και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα μεγάλο Χ στην επιφάνεια της ζύμης.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ξινόγαλο και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης.
- Ψήνουμε για 45-55 λεπτά.
- Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει, πριν το κόψουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».