30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το χταπόδι
Για τη σάλτσα του ιμάμ
Διαδικασία
Μελιτζάνες
- Για να φτιάξουμε ιμάμ αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα, αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μερικές χιαστί χαρακιές στην κομμένη πλευρά τους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά αναποδογυρισμένες σε πετσέτα.
- Μετά τις πιέζουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε ταψί, με την κομμένη και λαδωμένη επιφάνεια προς τα πάνω.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (προσέχουμε μην καούν).
Χταπόδι (το ψήνουμε μαζί με τις μελιτζάνες, σε άλλο ράφι)
- Σε μια γάστρα (ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί) βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, τα λαχανικά, το δεντρολίβανο και το κρασί.
- Καλύπτουμε το σκεύος πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι του, για να σφραγίσει (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
- Ψήνουμε το χταπόδι (συγχρόνως με τις μελιτζάνες) για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός του, μέχρι να μαλακώσει.
- Το βγάζουμε από τη γάστρα και σουρώνουμε τον ζωμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 400 ml. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε την κουκούλα.
Σάλτσα ιμάμ
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την πιπερίτσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
- Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο καβουρδισμένος πελτές.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι.
- Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία (220°-250° C).
- Με ένα κουτάλι πιέζουμε λίγο την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες (έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί όπου τις ψήσαμε) στις χαρακιές, για να φτιάξουμε χώρο για τη σάλτσα.
- Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε πάνω τους τη φέτα.
- Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
- Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά η σάλτσα και να ροδίσει η φέτα.
Μυστικά
- Η προσθήκη χταποδιού δίνει σώμα στη σάλτσα και θαλασσινή νοστιμιά στο ιμάμ.
- Οι ψητές μελιτζάνες είναι ελαφρύτερες από τις τηγανητές, αφήνοντας χώρο στα αρώματα του χταποδιού και του κρασάτου ζωμού του να αναδειχθούν.
- Το λεμόνι συνδέει την κρεμμυδάτη σάλτσα με το χταπόδι. Τονίζει τη νοστιμάδα του χταποδιού και φρεσκάρει το όλον.
Μαυροτράγανο, Pinot noir ή ένα Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.