Δείτε πώς να φτιάξετε τη βασική συνταγή για κέικ βήμα βήμα:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προ το τέλος του άρθρου)
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ ή πάνω σε μια λαδόκολλα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, για 2 – 3 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το βούτυρο και γίνει σαν κρέμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για αρκετά λεπτά, έως ότου έχουμε ένα πολύ αφράτο και υπόλευκο μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά σε 2 – 3 δόσεις, ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη) ή κουτάλα, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε για 1 ώρα στο φούρνο.