15'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την stracciatella alla romana ξεκινάμε και χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπαχαρικό (αν βάλουμε) και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη, όσο γίνεται η σούπα, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσο και λίγο αλάτι για περίπου 20 λεπτά, να μελώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να μειωθεί κατά το 1/3, για περίπου 10 λεπτά. Αν έχουμε τη φλούδα της παρμεζάνας, τη βάζουμε και αυτή να βράσει για έξτρα νοστιμιά.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και αφαιρούμε τη φλούδα. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Με το ένα χέρι ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και με το άλλο ρίχνουμε σε λεπτή ροή (σαν να κάνουμε μαγιονέζα) το μείγμα αυγού.
- Σερβίρουμε τη σούπα stracciatella alla romana ζεστή με παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μυρωδικό ή το σπανάκι (που θα μαλακώσει στο ζεστό ζουμί).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.