30'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως ορεκτικόΔιαδικασία
- Για τη μελιτζανοσαλάτα του Κατσόγιαννου ξεκινάμε προθερμαίνοντας το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία και τις ακουμπάμε τη μία δίπλα στην άλλη στη μεγάλη σχάρα του φούρνου.
- Ανάμεσά τους βάζουμε και τις πιπεριές.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει, να καψαλιστεί και να μαδήσει, γυρίζοντάς τα τακτικά.
- Οι πιπεριές θα είναι έτοιμες σε περίπου 30 λεπτά, οι μελιτζάνες θα χρειαστούν λίγο περισσότερο.
- Βγάζουμε πρώτα τις έτοιμες πιπεριές, τις κλείνουμε αμέσως σε ένα νάιλον σακουλάκι και τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα), πετάμε σπόρια και κοτσάνια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Όταν ψηθούν και οι μελιτζάνες, τις ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσουν ελαφρά, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κρατώντας τες από το κοτσάνι.
- Βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξει για 3-4 ώρες – όσο περισσότερο νερό αποβάλουν, τόσο καλύτερη θα γίνει η υφή της μελιτζανοσαλάτας.
- Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε μπολ και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε.
- Στον πολυκόφτη χτυπάμε το μετρημένο ελαιόλαδο με το σκόρδο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν πάστα.
- Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.