40'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 1 ταψί διαμέτρου 32εκ.Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για την καρυδόπιτα ξεκινάμε με το σιρόπι και σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Βράζουμε για 7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Καρυδόπιτα
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα πυκνό και ανοιχτόχρωμο.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα εναλλάξ, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα, προσεκτικά και πάνω από το μπολ γιατί θα αφρίσουν, και το ρίχνουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (με τα καθαρά χτυπητήρια) τα ασπράδια μέχρι να φτιάξουμε μαρέγκα με μαλακές κορυφές.
- Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, σε δύο- τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30- 32 εκ. ή σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 175°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι η καρυδόπιτα να πάρει όγκο και να ροδίσει.
- Τη βγάζουμε από τον φούρνο και τη χαράζουμε βαθιά, σε καρεδάκια.
- Με κουτάλα της σούπας την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), αργά, φροντίζοντας να απορροφάται κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.