ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρυδόπιταΚαρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά από το Πήλιο
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 1 ταψί διαμέτρου 32εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για την καρυδόπιτα ξεκινάμε με το σιρόπι και σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Βράζουμε για 7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Καρυδόπιτα

  1. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα πυκνό και ανοιχτόχρωμο.
  2. Προσθέτουμε τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα εναλλάξ, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα, προσεκτικά και πάνω από το μπολ γιατί θα αφρίσουν, και το ρίχνουμε στο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και χτυπάμε για 1 λεπτό.
  5. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ.
  6. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (με τα καθαρά χτυπητήρια) τα ασπράδια μέχρι να φτιάξουμε μαρέγκα με μαλακές κορυφές.
  7. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, σε δύο- τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30- 32 εκ. ή σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 175°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι η καρυδόπιτα να πάρει όγκο και να ροδίσει.
  9. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και τη χαράζουμε βαθιά, σε καρεδάκια.
  10. Με κουτάλα της σούπας την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), αργά, φροντίζοντας να απορροφάται κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
  11. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT