8'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 43'
Υλικά
Μερίδες: για μια φόρμα 15 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γρήγορο κέικ αμυγδάλου χωρίς γλουτένη, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πυθμένα μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 15 εκ. Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι μιας χρήσης ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με την άχνη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Έπειτα το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη. Έτσι διατηρείται για αρκετές ημέρες (εκτός ψυγείου).
Μυστικά
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού ή 1 κουτ. σούπας ανθόνερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.