40'
προετοιμασία
3 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 8Διαδικασία
- Για το γλυκό ψυγείου με ζελέ, σε μορφή τούρτας, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, το βούτυρο και την άχνη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με μεγάλες και απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα. Βουτάμε στιγμιαία τα μπισκότα πτι μπερ στο γάλα, ένα ένα, και τα στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού με διάμετρο 22 εκ., κυκλικά, με τρόπο ώστε το ένα μπισκότο να μισοκαλύπτει το άλλο. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε διπλή στρώση, για να έχουμε μια χορταστική βάση στην τούρτα.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό, προσθέτουμε τη σκόνη του ζελέ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το κρύο νερό και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το ζελέ για λίγη ώρα κατά μέρος, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται παχύρρευστο.
- Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και αδειάζουμε το ζελέ πάνω από την κρέμα.
- Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ.
- Βάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα στο ψυγείο, για να μην κόψει και αραιώσει.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από το στερεοποιημένο ζελέ, ισιώνοντας καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα (ή, αν θέλουμε, κρατάμε κάμποση για να στολίσουμε στο τέλος με ροζέτες).
- Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε το γλυκό ψυγείου με ζελέ, σε μορφή τούρτας.
Μυστικά
Αν θέλουμε να φτιάξουμε το κλασικό γλυκό ψυγείου με ζελέ, απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και ρίχνουμε από πάνω το ζελέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.