ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό σταφύλιΓλυκό σταφύλι Παίρνουμε τις φλούδες από το καρπούζι και αφαιρούμε την εξωτερική πράσινη φλούδα, έτσι ώστε να μείνει το άσπρο μέρος του φλοιού. Μ΄αυτο κάνουμε το γλυκό μας. Υπάρχουν και συνταγές άνευ αυτού, εδώ όμως βάζουμε ασβέστη, που από παλιά τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρούνται τραγανά τα φρούτα που μπαίνουν στο βάζο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσουμε σβησμένο ασβέστη, ο οποίος έχει τη μορφή πολτού, σαν γιαούρτι, και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική. Θα τον βρείτε σε καταστήματα και μάντρες με οικοδομικά υλικά.

Πώς φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας ελάχιστο κόκκινο μέρος πάνω στη φλούδα. Ζυγίζουμε τις φλούδες και κρατάμε ακριβώς 1 κιλό.

Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων περίπου 5×5 εκ. ή σε μακρόστενα κομμάτια 2×6 εκ. Έπειτα, καθαρίζουμε τα κομμάτια από την εξωτερική, σκληρή σκουροπράσινη φλούδα, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε καρότα και πατάτες, έτσι ώστε να μείνει μόνο το λευκό μέρος, μαζί με το ελάχιστο κόκκινο.

Διαλύουμε 1/2 κούπα ασβέστη σε 2 λίτρα νερό σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο να καθίσει το ίζημα στον πάτο. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το υγρό κατά μέρος, ώστε να καθίσει το ίζημα στον πάτο.

Μεταγγίζουμε το υγρό σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ ή σε μια λεκάνη, προσέχοντας να μην πέσει μαζί και το ίζημα.

Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού μέσα στο υγρό με τον ασβέστη. Πρέπει να είναι όλες καλά καλυμμένες.

Καλύπτουμε με ένα πιάτο, έτσι ώστε να μένουν βυθισμένες οι φλούδες μέσα στο υγρό, και τις αφήνουμε για 1 – 2 ώρες. Έπειτα τις βγάζουμε και τις ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις φλούδες. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 – 25 λεπτά έως ότου γίνουν ελαφρώς διάφανες.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.

50' προετοιμασία
Σύνολο: 50'

Υλικά

Βάρος: 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι, πρώτα κόβουμε το φρούτο σε φέτες και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας ελάχιστο κόκκινο μέρος πάνω στη φλούδα.
  2. Ζυγίζουμε τις φλούδες και κρατάμε ακριβώς 1 κιλό.
  3. Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων περίπου 5x5 εκ. ή σε μακρόστενα κομμάτια 2x6 εκ.
  4. Έπειτα, καθαρίζουμε τα κομμάτια από την εξωτερική, σκληρή σκουροπράσινη φλούδα, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε καρότα και πατάτες, έτσι ώστε να μείνει μόνο το λευκό μέρος, μαζί με το ελάχιστο κόκκινο.
  5. Διαλύουμε 1/2 κούπα ασβέστη σε 2 λίτρα νερό σε μια λεκάνη.
  6. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο να καθίσει το ίζημα στον πάτο.
  7. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το υγρό κατά μέρος, ώστε να καθίσει το ίζημα στον πάτο.
  8. Μεταγγίζουμε το υγρό σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ ή σε μια λεκάνη, προσέχοντας να μην πέσει μαζί και το ίζημα.
  9. Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού μέσα στο υγρό με τον ασβέστη.
  10. Πρέπει να είναι όλες καλά καλυμμένες.
  11. Καλύπτουμε με ένα πιάτο, έτσι ώστε να μένουν βυθισμένες οι φλούδες μέσα στο υγρό, και τις αφήνουμε για 1 - 2 ώρες.
  12. Έπειτα τις βγάζουμε και τις ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά.
  13. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  14. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  15. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις φλούδες.
  16. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 - 25 λεπτά έως ότου γίνουν ελαφρώς διάφανες.
  17. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε.
  18. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT