30'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
50'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
- Βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τον ένα κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και χτυπάμε γρήγορα μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά σκληρή και τραχιά ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί, το μέλι και το δεντρολίβανο και βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
- Προσθέτουμε τα αχλάδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα με διάμετρο όση και της κατσαρόλας και σκεπάζουμε τα αχλάδια, ακουμπώντας το χαρτί πάνω τους.
- Κάνουμε μια μικρή τρύπα στη μέση της λαδόκολλας για να διαφεύγει ο ατμός και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν λίγο τα αχλάδια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν τελείως, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, φτιάχνοντας ένα σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 40 εκ.
- Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης μαζί με την κάτω λαδόκολλα σε μεγάλο, ρηχό ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
- Στραγγίζουμε καλά τα αχλάδια από το λιγοστό σιρόπι τους, το οποίο σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος.
- Τα στρώνουμε όμορφα στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 7 εκ.
- Ανάμεσα στα κομμάτια σκορπίζουμε το τυρί και τα φιστίκια.
- Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τη μισή καστανή ζάχαρη.
- Φέρνουμε το περιθώριο του φύλλου περιμετρικά προς τα μέσα, καλύπτοντας πρόχειρα τη γέμιση γύρω γύρω.
- Το αλείφουμε με τον δεύτερο κρόκο αυγού.
- Πασπαλίζουμε το φύλλο με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε στη γέμιση το ρόδι και ραντίζουμε με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη.
- Σερβίρουμε αμέσως τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι.
Μια ζωηρή Λημνιώνα αν σερβιριστεί σαν πρώτο πιάτο και ένα μέτριας γλυκύτητας κρασί στο επιδόρπιο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.