ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ βασική ζύμη της γκαλέτΗ βασική ζύμη της γκαλέτ
30' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
50' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
  2. Βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
  4. Προσθέτουμε τον ένα κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και χτυπάμε γρήγορα μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά σκληρή και τραχιά ζύμη.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί, το μέλι και το δεντρολίβανο και βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
  2. Προσθέτουμε τα αχλάδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
  3. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα με διάμετρο όση και της κατσαρόλας και σκεπάζουμε τα αχλάδια, ακουμπώντας το χαρτί πάνω τους.
  4. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στη μέση της λαδόκολλας για να διαφεύγει ο ατμός και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν λίγο τα αχλάδια.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν τελείως, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, φτιάχνοντας ένα σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 40 εκ.
  8. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης μαζί με την κάτω λαδόκολλα σε μεγάλο, ρηχό ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
  9. Στραγγίζουμε καλά τα αχλάδια από το λιγοστό σιρόπι τους, το οποίο σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος.
  10. Τα στρώνουμε όμορφα στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 7 εκ.
  11. Ανάμεσα στα κομμάτια σκορπίζουμε το τυρί και τα φιστίκια.
  12. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τη μισή καστανή ζάχαρη.
  13. Φέρνουμε το περιθώριο του φύλλου περιμετρικά προς τα μέσα, καλύπτοντας πρόχειρα τη γέμιση γύρω γύρω.
  14. Το αλείφουμε με τον δεύτερο κρόκο αυγού.
  15. Πασπαλίζουμε το φύλλο με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και φουρνίζουμε.
  16. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  17. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε στη γέμιση το ρόδι και ραντίζουμε με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη.
  18. Σερβίρουμε αμέσως τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι.

Μια ζωηρή Λημνιώνα αν σερβιριστεί σαν πρώτο πιάτο και ένα μέτριας γλυκύτητας κρασί στο επιδόρπιο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT