Η αφράτη κλασική ζύμη για πιροσκί ταιριάζει τέλεια και με γλυκιά γέμιση, εδώ με σοκολάτα, σε μια σπιτική, θαυμάσια εναλλακτική για τα έτοιμα κρουασανάκια σοκολάτας.
(Τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά θα τα βρείτε προς το τέλος του άρθρου)
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, βάρους 200 γρ. Το ρολάρουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι περίπου 15 εκ. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Κόβουμε τα μπαστούνια σε 5 ίσα μέρη το καθένα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι πατικώνοντάς το με τα δάχτυλά μας σε μακρόστενο σχήμα περίπου 10 εκ., όχι πολύ φαρδύ.
Βάζουμε στη μέση, σε όλο το μήκος από κάθε ζυμαράκι, μερικές σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (ή αλείφουμε με πραλίνα). Πιάνοντας τη μία μεγάλη πλευρά της ζύμης, την τεντώνουμε να καλύψει τη γέμιση και να κλείσει το πιροσκί.
Πιέζουμε στο σημείο της ένωσης, να κολλήσει με το κάτω φύλλο, για να φυλακίσουμε τη γέμιση ερμητικά.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι το 1/3 του σκεύους και, όταν ζεσταθεί πολύ καλά, βάζουμε μέσα τα πιροσκί.
Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
30'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 10
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα γλυκά πιροσκί, ξεκινάμε παίρνοντας ένα κομμάτι από τη ζύμη, βάρους 200 γρ. Το ρολάρουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι περίπου 15 εκ.
Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Κόβουμε τα μπαστούνια σε 5 ίσα μέρη το καθένα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι πατικώνοντάς το με τα δάχτυλά μας σε μακρόστενο σχήμα περίπου 10 εκ., όχι πολύ φαρδύ.
Βάζουμε στη μέση, σε όλο το μήκος από κάθε ζυμαράκι, μερικές σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (ή αλείφουμε με πραλίνα). Πιάνοντας τη μία μεγάλη πλευρά της ζύμης, την τεντώνουμε να καλύψει τη γέμιση και να κλείσει το πιροσκί. Πιέζουμε στο σημείο της ένωσης, να κολλήσει με το κάτω φύλλο, για να φυλακίσουμε τη γέμιση ερμητικά.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι το 1/3 του σκεύους και, όταν ζεσταθεί πολύ καλά, βάζουμε μέσα τα πιροσκί.
Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.