ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕκλέρ ταψιούΕκλέρ ταψιού Τις πρωτοέφτιαξε ο ζαχαροπλάστης Ευάγγελος Τσιγδινός, ο οποίος είχε ένα γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο στην οδό Ναυάρχου Βότση στην Καστέλλα, κλειστό πλέον. Αυτό λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1950 και σίγουρα μέχρι την πρώτη δεκαετία του 2000. Απέξω είχε μια ταμπέλα που διαφήμιζε «Γλώσσες της πεθεράς – Σπεσιαλιτέ» αλλά και «παγωτό, βούτυρο, γάλα, γιαούρτι». Σύντομα, τα άλλα πειραιώτικα ζαχαροπλαστεία πήραν γραμμή και κάπως έτσι εξαπλώθηκαν οι «γλώσσες της πεθεράς» στην ευρύτερη περιοχή. Όσο για το όνομά τους, λένε ότι δόθηκε από τον Τσιγδινό ως φόρος τιμής στην πεθερά του, η οποία, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος.

1 ώρα προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 8

Σφολιάτες

Σιρόπι

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τις «Γλώσσες της πεθεράς», ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σφολιάτες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Ανοίγουμε το ένα πακέτο σφολιάτας, ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Πιέζουμε απαλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά όχι να πλατύνουν.
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς τους, σχηματίζοντας δύο παραλληλόγραμμες λωρίδες.
  4. Έπειτα κόβουμε τις λωρίδες κάθετα, πάλι στη μέση, έτσι ώστε να σχηματίσουμε τέσσερα παραλληλόγραμμα κομμάτια.
  5. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο πακέτο της σφολιάτας, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε 8 κομμάτια (το καθένα θα αποτελείται από δύο φύλλα σφολιάτας ενωμένα).
  6. Στρογγυλεύουμε τις γωνίες του κάθε κομματιού, κόβοντάς τες με το μαχαίρι ή με μια ροδέλα για ζύμες ή πλάθοντάς τες λίγο με το χέρι μας, έτσι ώστε να πάρουν οβάλ σχήμα.
  7. Μεταφέρουμε τις σφολιάτες σε ταψιά καλυμμένα με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφουμε με το μείγμα κρόκου-γάλακτος. Από πάνω πασπαλίζουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη.
  8. Τις ψήνουμε για 12-15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και τη βανίλια.
  2. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση και αποσύρουμε.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και τους κρόκους.
  4. Με μια κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε.
  5. Μόλις έχουμε ρίξει περίπου το 1/3 του γάλακτος, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 λεπτά και αποσύρουμε.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ ή καλύτερα σε ταψάκι, ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα. Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί πέτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT