ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολάτα με καραμέλα και πρέτσελΣοκολάτα με καραμέλα και πρέτσελ Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τα ειδικά ξυλάκια για γλειφιτζούρια και μικρά διάφανα σακουλάκια για να τα συσκευάσετε. Θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμα, πολύ βασικό: μην τα φτιάξετε αν ο καιρός είναι υγρός, γιατί δεν πρόκειται να σκληρύνουν και θα πάει χαμένος ο κόπος σας.

30' προετοιμασία
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Τεμάχια: 12

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα γλειφιτζούρια ετοιμάζουμε τρία μεγάλα ταψιά στρώνοντάς τα με αντικολλητικό χαρτί και μοιράζουμε πάνω τους τα ξυλάκια για τα γλειφιτζούρια.
  2. Πολτοποιούμε το φρούτο που επιλέξαμε στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό από ψιλό σουρωτό
  3. Θέλουμε να πάρουμε περίπου 1 1⁄2 κουταλιά της σούπας πουρέ.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  5. Αφήνουμε να ζεσταθεί το μείγμα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να φτάσει στους 147°C. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
  7. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ φρούτου, προσεκτικά γιατί η καραμέλα θα βράζει. Ανακατεύουμε απαλά.
  8. Πολύ γρήγορα, για να μη σταθεροποιηθεί η καραμέλα, παίρνουμε 2-3 κουταλιές για κάθε γλειφιτζούρι και τις ρίχνουμε στην άκρη από κάθε ξυλάκι: πρώτα ρίχνουμε τη μία κουταλιά και από πάνω τις άλλες δύο, έτσι ώστε να απλώσουν και να σχηματίσουν έναν στρογγυλό πλακέ δίσκο. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι, γιατί η καραμέλα κρυώνει γρήγορα.
  9. Πριν κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα πασπαλίζουμε με τις πολύχρωμες σπασμένες καραμέλες.
  10. Σκεπάζουμε τα γλειφιτζούρια με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας το να πέσει χαλαρά πάνω τους, και αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν. Διατηρούνται για περίπου 6 μέρες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου και οπωσδήποτε μακριά από υγρασία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT