1 ώρα
προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 12'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το παντεσπάνι
Για τη γέμιση
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Πατεσπάνι
- Για να ετοιμάσουμε τον γιορτινό και πανεύκολο κορμό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 30x35 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη βανιλίνη και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι απλώς να ξανθύνει.
- Ξεφουρνίζουμε και το τουμπάρουμε γρήγορα αλλά προσεκτικά μαζί με το ταψί σε ένα μεγάλο φύλλο χαρτί ψησίματος.
- Αφαιρούμε το ταψί και το πρώτο χαρτί ψησίματος που τώρα έχει βρεθεί στην επιφάνεια του παντεσπανιού.
- Με μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά 1 εκ. γύρω από το παντεπάνι για να απομακρύνουμε το πιο σκληρό, ξεροψημένο μέρος του.
- Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό, μαζί με το χαρτί ψησίματος της βάσης του.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
Διακόσμηση
- Λιώνουμε τα 200 γρ. από την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό.
- Αποσύρουμε το μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη τεμαχισμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στο κέντρο ενός μεγάλου φύλλου από χαρτί ψησίματος.
- Το σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και με τον πλάστη ρολάρουμε για να απλωθεί η ζεστή κουβερτούρα σε λεπτή φλούδα ανάμεσα στα δύο φύλλα.
- Τυλίγουμε αυτό το «σάντουιτς» γύρω από ένα άδειο, μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερό και στερεώνουμε τις άκρες με σελοτέιπ για να μην ξετυλιχθεί.
- Βάζουμε το μπουκάλι στην κατάψυξη - το καμπυλωμένο φύλλο θα παγώσει και θα σταθεροποιηθεί.
Συναρμολόγηση
- Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος.
- Το αλείφουμε γενναιόδωρα με τα 3/4 από την πραλίνα φουντουκιού και σκορπίζουμε πάνω του τα κόκκινα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (αφήνουμε λίγα φρούτα στην άκρη, για τη διακόσμηση).
- Τυλίγουμε ξανά το ρολό, σχετικά σφικτά.
- Το μεταφέρουμε σε μακριά πιατέλα σερβιρίσματος και το αλείφουμε παντού με την υπόλοιπη πραλίνα φουντουκιού.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη το τυλιγμένο φύλλο κουβερτούρας και σπρώχνουμε το μπουκάλι για να το αφαιρέσουμε.
- Σπάμε το ρολό όπως είναι κολλημένο στο χαρτί, σε ακανόνιστα κομμάτια και τα ξεκολλάμε εύκολα από το χαρτί.
- Τα κολλάμε πάνω στον κορμό με την καμπύλη πλευρά προς τα πάνω, καλύπτοντάς τον ολόκληρο.
- Τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει καλά.
- Για να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με την άχνη για να δώσουμε την αίσθηση χιονιού, διακοσμούμε με τα φρούτα που αφήσαμε στην άκρη και τον κόβουμε σε φέτες.