15'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6-7Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στον φούρνο με απάκι και γραβιέρα στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία και σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Το αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.
- Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, 200 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σκορπίζουμε τα κυβάκια γραβιέρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.