30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τους γίγαντες

Για τα σκουμπριά

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½ - 2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  2. Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.
  3. Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα.
  5. Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.
  6. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. 
  7. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.
  8. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15 - 20 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.
  9. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Bάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.
  10. Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.

Στο ποτήρι μας: ένα ιδιαίτερο πιάτο αναζητεί δίπλα του και ένα ιδιαίτερο παγωμένο ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο!

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT