30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τους γίγαντες
Για τα σκουμπριά
Διαδικασία
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½ - 2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.
- Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα.
- Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15 - 20 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Bάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.
Στο ποτήρι μας: ένα ιδιαίτερο πιάτο αναζητεί δίπλα του και ένα ιδιαίτερο παγωμένο ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο!