15'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γίδα βραστή, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας καλά τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο στη χύτρα.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη γίδα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε το νερό, τον χυμό λεμονιών, το μπούκοβο, το κύμινο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βράζουμε τη γίδα για 60 λεπτά.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
- Ελέγχουμε αν έγινε το κρέας. Αν όχι, ξανακλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10-20 λεπτά (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος), μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Αν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιατέλα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό μόνο του, με ξεσκέπαστο σκεύος για 10 λεπτά.
- Μοιράζουμε σε πιάτα ζωμό και κρέας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μυζήθρα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επιπλέον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.