«Η κτηνοτροφία στη Χαλκιδική παραμένει ακμαία», μας ενημερώνει η Χαλκιδικιώτισα σεφ Στέλλα Σπανού. «Αρνάκια, γίδια και τράγοι γίνονται όλα τους σπουδαία τοπικά εδέσματα, όπως σούπες, μαγειρευτά ή ψητά με κριθαράκι ή με φρέσκα κρεμμυδάκια. Οι συνταγές είναι απλές, αφτιασίδωτες και με λίγα υλικά, που η ποιότητά τους αρκεί για να δώσει μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα. Η συνταγή αυτή συνηθίζεται κυρίως την Κυριακή της Κρεατινής».
15'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη γίδα στη λαδόκολλα από τη Χαλκιδική προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλένουμε το μπούτι για να απομακρύνουμε μικρά κομματάκια από τα κόκαλα της κοπής του και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Το τρίβουμε παντού με το κομμένο λεμόνι – βοηθά να απομακρυνθεί η σχετικά βαριά μυρωδιά του γίδινου κρέατος.
- Το τρίβουμε έπειτα με το αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας μασάζ παντού.
- Ακουμπάμε το μπούτι σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής.
- Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και με τη μύτη μαχαιριού κάνουμε 4-5 μικρές βαθιές χαρακιές.
- Χώνουμε εκεί τα φετάκια σκόρδου.
- Το πασπαλίζουμε παντού με μπόλικη ρίγανη
- Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τρία μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, το ένα πάνω στο άλλο.
- Στο κέντρο απλώνουμε τις φέτες κρεμμυδιού και ντομάτας και ακουμπάμε πάνω τους το μπούτι.
- Το τυλίγουμε σφιχτά με τις λαδόκολλες σε πακέτο και δένουμε με σπάγκο σε διάφορα σημεία – δεν πρέπει να διαφεύγουν υδρατμοί στο ψήσιμο.
- Τοποθετούμε το πακέτο σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση του πακέτου.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Για να σερβίρουμε, βάζουμε το πακέτο όπως είναι σε μεγάλη πιατέλα ή ξύλο κοπής, αφαιρούμε τους σπάγκους και ανοίγουμε προσεκτικά τις λαδόκολλες από την επάνω πλευρά, χωρίς να τις αφαιρέσουμε, για να μη φύγουν τα νόστιμα ζουμάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.