ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜωσαϊκό ζελέ με ζαχαρούχο και γιαούρτιΜωσαϊκό ζελέ με ζαχαρούχο και γιαούρτι Παίξτε με χρώματα και συνδυασμούς και φτιάξτε αστραφτερά πετράδια, τραγανά εξωτερικά και μαλακά σαν ζελεδάκια στο εσωτερικό.

Δείτε πως φτιάχνουμε γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Σε 3 μικρά πυρίμαχα μπολάκια ρίχνουμε από ένα διαφορετικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε από 1 κουτ. γλυκού νερό στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθούν εντελώς οι σκόνες και κάθε ποσότητα νερού να αποκτήσει το αντίστοιχο χρώμα.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το άγαρ άγαρ σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα 150 ml νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν τα στερεά υλικά και το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Προσθέτουμε το ανθόνερο (ή ροδόνερο), ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ντύνουμε εσωτερικά 3 ατομικά μπολάκια με διάφανη μεμβράνη που να εξέχει καλά από τα χείλη τους.

Μοιράζουμε εκεί το μείγμα ζάχαρης. Σε κάθε μπολάκι ρίχνουμε από ένα χρωματιστό νερό, αργά, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας καλά.

Παίρνουμε 1-2 σταγόνες από το μπλε νερό και τις ρίχνουμε στο μπολ με το πράσινο μείγμα, για να πετύχουμε το χρώμα του σμαραγδιού.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Βάζουμε τα τρία μπολάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα χρωματιστά μείγματα να σφίξουν και να αποκτήσουν την υφή πυκνού, ελαφρώς τρεμουλιαστού ζελέ.

Βγάζουμε τις μεμβράνες από τα μπολάκια και ξεκολλάμε τα ζελέ από αυτές.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Κόβουμε κάθε ζελέ σε 4 φέτες. Με τα χέρια μας ή με μαχαίρι, κομματιάζουμε καθεμία από τις τέσσερις φέτες σε μικρότερα, ακανόνιστα κομμάτια που θα μοιάζουν πλέον με διάφανα πετράδια.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Τα αραδιάζουμε σε μια πυκνή σχάρα, ελαφρώς λαδωμένη για να μην κολλήσουν. Δεν βάζουμε χαρτί ή λαδόκολλα από κάτω για να αερίζονται καλά από όλες τις μεριές.

Αφήνουμε τη σχάρα σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο για 48 ώρες, μέχρι τα ζελεδάκια να στεγνώσουν και να στερεοποιηθούν.

Όταν περάσουν οι πρώτες 24 ώρες, τα γυρίζουμε, για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Αν στο τέλος παραμένουν μαλακά, τα αφήνουμε άλλη μία μέρα.

Γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, βήμα βήμα

Τα «πετράδια» πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά, αλλά στο εσωτερικό να διατηρούν τη μαλακή υφή του ζελέ.
Τα διατηρούμε σε βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

20' προετοιμασία
3 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 βάζο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια αρχικά ρίχνουμε, σε 3 μικρά πυρίμαχα μπολάκια, από ένα διαφορετικό χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  2. Προσθέτουμε από 1 κουτ. γλυκού νερό στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθούν εντελώς οι σκόνες και κάθε ποσότητα νερού να αποκτήσει το αντίστοιχο χρώμα.
  3. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το άγαρ άγαρ σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα 150 ml νερό.
  4. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν τα στερεά υλικά και το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το ανθόνερο (ή ροδόνερο) και ανακατεύουμε.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Ντύνουμε εσωτερικά 3 ατομικά μπολάκια με διάφανη μεμβράνη που να εξέχει καλά από τα χείλη τους.
  9. Μοιράζουμε εκεί το μείγμα ζάχαρης.
  10. Σε κάθε μπολάκι ρίχνουμε από ένα χρωματιστό νερό, αργά, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας καλά.
  11. Παίρνουμε 1-2 σταγόνες από το μπλε νερό και τις ρίχνουμε στο μπολ με το πράσινο μείγμα, για να πετύχουμε το χρώμα του σμαραγδιού.
  12. Βάζουμε τα τρία μπολάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα χρωματιστά μείγματα να σφίξουν και να αποκτήσουν την υφή πυκνού, ελαφρώς τρεμουλιαστού ζελέ.
  13. Βγάζουμε τις μεμβράνες από τα μπολάκια και ξεκολλάμε τα ζελέ από αυτές.
  14. Κόβουμε κάθε ζελέ σε 4 φέτες.
  15. Με τα χέρια μας ή με μαχαίρι, κομματιάζουμε καθεμία από τις τέσσερις φέτες σε μικρότερα, ακανόνιστα κομμάτια που θα μοιάζουν πλέον με διάφανα πετράδια.
  16. Τα αραδιάζουμε σε μια πυκνή σχάρα, ελαφρώς λαδωμένη για να μην κολλήσουν. Δεν βάζουμε χαρτί ή λαδόκολλα από κάτω για να αερίζονται καλά από όλες τις μεριές.
  17. Αφήνουμε τη σχάρα σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο για 48 ώρες, μέχρι τα ζελεδάκια να στεγνώσουν και να στερεοποιηθούν.
  18. Όταν περάσουν οι πρώτες 24 ώρες, τα γυρίζουμε, για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Αν στο τέλος παραμένουν μαλακά, τα αφήνουμε άλλη μία μέρα.
  19. Τα «πετράδια» πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά, αλλά στο εσωτερικό να διατηρούν τη μαλακή υφή του ζελέ.
  20. Διατηρούμε, τα γιαπωνέζικα ζελεδάκια σαν πετράδια, σε βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT