ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαουρτογλυκό με βύσσινοΓιαουρτογλυκό με βύσσινο Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπιτικά φύλλα με φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε 1 πακέτο). Το μυστικό για να γίνει η κρέμα αέρινη είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά καλά χτυπημένα, έτσι ώστε να είναι αφράτα από τον αέρα που θα εγκλωβίσουν με το χτύπημα.

1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Ζύμη + Φύλλα

Σιρόπι

Κρέμα

Σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για το γιαουρτογλυκό ταψιού σιροπιαστό, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Το σουρώνουμε.

Κρέμα

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα και η ζάχαρη να λιώσει εντελώς.
  3. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σε δόσεις, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό μέχρι να γίνουν μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να της δώσει ακόμη περισσότερη ελαστικότητα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30- 40 λεπτά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια. Με πλάστη-βέργα ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε (η διάμετρος δεν έχει σημασία, αρκεί να γίνουν πολύ λεπτά, σαν φύλλα κρούστας). Όσο ανοίγουμε κάθε φύλλο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει στον πλάστη και σκιστεί.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα.
  5. Λαδώνουμε ελαφρά κάθε φύλλο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με πλάτος 1 εκ., σαν μακριές χυλοπίτες. Τις μοιράζουμε στα δύο ταψιά, ατημέλητα, αλλά όχι στριμωχτά, και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι οι λωρίδες απλώς να στεγνώσουν, να ξεραθούν και να μην προλάβουν να πάρουν χρώμα, ίσα να ξανθύνουν.
  7. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αν δεν χωράνε όλες στα δύο ταψιά, φουρνίζουμε και μια τρίτη δόση. Δεν σβήνουμε τον φούρνο, απλώς ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C.

Συναρμολόγηση

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 30 x 40 εκ. Σκορπίζουμε εκεί τις «ξερές» λωρίδες φύλλου, ανάρια, όπως βάζουμε σε ένα ταψί τα βρασμένα μακαρόνια του παστίτσιου.
  2. Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  3. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα και να αποκτήσει μια λεπτή κρούστα με καραμελένιο χρώμα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  5. Για να σερβίρουμε, κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή ρίχνουμε πάνω τους 1-2 κουτ. γλυκού βύσσινο, γλυκό του κουταλιού.

Μυστικά

Στην κρέμα μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από 2 πορτοκάλια και να μετατρέψουμε το γλυκό σε πορτοκαλόπιτα ή ξύσμα από 3 λεμόνια για να το κάνουμε λεμονόπιτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT