30'
προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το παντεσπάνι
Για το μπισκότο
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για το παντεσπάνι του γεμιστού κέικ με κιρς, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 24 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη, ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να χρυσίσει.
Μπισκότο
- Για το μπισκότο του γεμιστού κέικ με κιρς, στον κάδο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το φουντούκι, ανακατεύοντας απαλά με μια ευλύγιστη σπάτουλα.
- Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και χαράζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 24 εκ. ή, αν έχουμε, χρησιμοποιούμε μια επιφάνεια από σιλικόνη στο ίδιο μέγεθος.
- Απλώνουμε το μείγμα επάνω στην επιφάνεια και ψήνουμε το μπισκότο για του γεμιστού κέικ με κιρς, για περίπου 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού ξεκολλάμε το μπισκότο από τη λαδόκολλα.
Κρέμα
- Για την κρέμα του γεμιστού κέικ με κιρς, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 10 - 15 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και αφράτη κρέμα.
- Ρίχνουμε το kirsch και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλο 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί.
Σιρόπι
- Για το σιρόπι του γεμιστού κέικ με κιρς, σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό (υπολογίζουμε από την ώρα του βρασμού).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε το kirsch.
Συναρμολόγηση
- Για την συναρμολόγηση του γεμιστού κέικ με κιρς, σε πιατέλα βάζουμε το μπισκότο και απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας.
- Βάζουμε από πάνω το παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το σιρόπι και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα.
- Πασπαλίζουμε τα πλαϊνά της τούρτας με τα αμύγδαλα και την επιφάνεια της με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε το γεμιστό κέικ με κιρς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.