40'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για 3 λαμαρίνες φούρνου, ανάλογα τον φούρνοΓια την γέμιση
Για το πλάσιμο
Διαδικασία
- Για τα γεμιστά κουλούρια από τη Σαντορίνη χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά(εκτός από 1 ασπράδι που κρατάμε για την γέμιση) και στη συνέχεια τα αρώματα, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το μπέικιν ανακατεμένο με το μισό αλεύρι.
- Τα χτυπάμε όλα καλά να γίνουν ένα λείο μείγμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς.
- Το αλεύριμπορεί να μη χρειαστεί όλο· η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και απαλή.
- Τη σκεπάζουμε να ησυχάσει για λίγο.
Γέμιση και πλάσιμο
- Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ενωθούν καλά.
- Κόβουμε κομμάτια σαν μικρά αυγά από τη ζύμη, τα πλάθουμε κορδόνια και τα πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν πλακέ.
- Βάζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση σε όλο τους το μήκος και πιάνουμε τις άκρες της ζύμης για να κλείσει γύρω από τη γέμιση.
- Έχουμε λοιπόν τώρα ένα γεμισμένο κορδόνι, το οποίο στρίβουμε να γίνει κουλούρι.
- Στο σημείο όπου ακουμπάει η μια άκρη πάνω στην άλλη καρφώνουμε ένα γαρίφαλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Αραδιάζουμε τα γεμιστά κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα, γύρω στα 40 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.