15'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον ελαφρόπαστο γαύρο στο τηγάνι ριγανάτο πλένουμε και στεγνώνουμε τον γαύρο. Τον απλώνουμε σε ταψάκι σε μονή στρώση, αλατίζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε επιμελώς σε χαρτί κουζίνας.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο και τα φύλλα δυόσμου, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα, τη ρίγανη, τα λιωμένα ντοματίνια και 80 ml νερό και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, με κλειστό σκεύος.
- Ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε στο τηγάνι τον γαύρο σε μονή στρώση.
- Κλείνουμε ξανά το σκεύος με το καπάκι του και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ίσα να ψηθεί ο γαύρος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας : Ιδανικά μια ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.