40'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γαριδόσουπα με καρότα, πελτέ και εστραγκόν, ξεκινάμε καθαρίζοντας τις γαρίδες και κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια και τα κελύφη τους. Με μια οδοντογλυφίδα τραβάμε το εντεράκι τους, τη μαύρη ίνα που διατρέχει τη ράχη τους.
- Βάζουμε τις γαρίδες σε μια πιατέλα, τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά από το λάδι και 1 κουταλιά από το λεμόνι, τις αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά σε 1 κουτ. σούπας λάδι το σκόρδο, τα κεφάλια και τα κελύφη, για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το μισό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να «πιάνουν» τα υλικά στην κατσαρόλα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και πιέζουμε με την κουτάλα τα κεφάλια να σπάσουν όσο γίνεται και να βγουν τα νόστιμα ζουμιά τους.
- Ρίχνουμε 1 1⁄2 λίτρο ζεστό νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
- Ρίχνουμε το θυμάρι, το ολόκληρο καρότο, τον πελτέ και τα άκοπα κλαράκια σέλινο. Αφήνουμε τον ζωμό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στις 2 κουτ. σούπας λάδι το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις πατάτες, τα κομμένα καρότα, το ψιλοκομμένο σέλινο και αλατοπίπερο για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και έπειτα από 3-4 λεπτά ρίχνουμε τον ζωμό.
- Βράζουμε, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το εστραγκόν και πολτοποιούμε το όλον στον πολυκόφτη ή με το ραβδομπλέντερ.
- Επαναφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι.
Σερβίρισμα
- Σοτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά στο υπόλοιπο λάδι για μισό λεπτό.
- Σερβίρουμε τη σούπα, γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι και λίγο μπρικ και συνοδεύουμε με τις γαρίδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.