20'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
Για το κρέας
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Στραγγίζουμε το κρέας και πετάμε το νερό.
- Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
- Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
- Ρίχνουμε το κρασί, τη ρίγανη και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
Για το πιλάφι
- Μετράμε τον ζωμό θα χρειαστούμε περίπου 1.200 ml ζωμό (αν δεν βγει τόσος, συμπληρώνουμε με νερό).
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
- Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μη στεγνώσει το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό μαζί με το κρέας.