40'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 10'
Υλικά
Τεμάχια: Για ταρτιέρα 28-30 εκΓια τη βάση
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βάση
- Για τη βάση της γαλόπιτα ανοιχτή, χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε το γάλα και τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε για 20-22 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της γαλόπιτα ανοιχτή, παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα συκωτάκια για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη γαλοπούλα με λίγο πιπέρι, τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τη σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε, την ξεψαχνίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Κρατάμε τον ζωμό για άλλη χρήση.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και σοτάρουμε τη γαλοπούλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα συκωτάκια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπίπερο και τη μισή κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Τάρτα
- Αδειάζουμε τη γέμιση στη μισοψημένη βάση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω σε μία στρώση τα μανιτάρια (όπως είναι ωμά), όμορφα τακτοποιημένα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το αυγό και περιχύνουμε με το μείγμα τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Ξεκινάμε με μια blanc de noirs σαμπάνια από Pinot Νoir και Pinot Meunier.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.