ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα σιμιγδαλένιαΓαλατόπιτα σιμιγδαλένια από τα Μεσόγεια «Γαλατόπιτα πάντα κάναμε τις καλές ημέρες του Πάσχα που οι κτηνοτρόφοι μοίραζαν στα σπίτια το γάλα και όλες οι νοικοκυρές έκαναν γαλατόπιτες, που ήταν το παραδοσιακό λαμπριάτικο γλυκό μας, μαζί με τα τσουρέκια. Παραδοσιακά βάζουμε γάλα κατσικίσιο» λέει η Παριανή μαγείρισσα Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά που μας έδωσε τη συνταγή.

35' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ, 23 x 35 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την παριανή γαλατόπιτα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πρώτα το γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρό.
  2. Προσθέτουμε όλα μαζί, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη μετρημένη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τις βανιλίνες και ελάχιστο αλάτι, και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  3. Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ή με ελαστική σπάτουλα μέχρι να δέσει η κρέμα και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σταδιακά τα 6 αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
  5. Ρίχνουμε και το μετρημένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Βουτυρώνουμε τις φόρμες (ή 2 ταψάκια στρογγυλά με διάμετρο 30 εκ.) και τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με τριμμένη φρυγανιά και κανέλα.
  8. Μοιράζουμε την κρέμα στα σκεύη και αλείφουμε την επιφάνειά τους με το επιπλέον χτυπημένο αυγό.
  9. Πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Η γαλατόπιτα αυτή δεν φουσκώνει παρά ελάχιστα και στο κέντρο της είναι κάπως μελάτη, αλλά όσο κρυώνει θα στερεοποιείται. Τη σερβίρουμε όταν κρυώσει εντελώς, κομμένη σε κομμάτια.

Στο ποτήρι μας: Μια γλυκιά Μονεμβασιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT