ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκοΓαλακτομπούρεκο
45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί διαμέτρου 36 εκ ή ορθογώνιο 25x 38 εκ

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο - μπακλαβά ξεκινάμε από το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά του για 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  3. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, την τραβάμε από τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα παίρνουμε 3-4 δόσεις και τις ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών-κορν φλάουρ.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ζεσταθεί το μείγμα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει ξανά βράση, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ.
  7. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια λαδόκολλα, για να μην κάνει πέτσα.

Συναρμολόγηση

  1. Κοπανίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ψιλά κομμάτια.
  2. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο 25 x 38 εκ. και στρώνουμε μέσα δύο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τη μία μεριά.
  3. Βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τους μισούς ξηρούς καρπούς.
  5. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
  6. Και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο και σκορπίζουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
  7. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα και βουτυρώνουμε το δεύτερο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, να μισοκαλύψουμε την κρέμα, και τις βουτυρώνουμε.
  10. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  11. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για τουλάχιστον 1 ώρα.
  13. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, με την κουτάλα.
  14. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT