1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: ταψί 30x25 εκΓια την κρέμα
Για τα φύλλα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Κρέμα
- Ρίχνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά με το σύρμα.
- Λίγο πριν το γάλα πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/3 του γάλακτος στο μείγμα των αυγών.
- Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις, έως ότου δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος.
- Την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μην «πιάσει» κρούστα).
Γαλακτομπούρεκο
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
- Απλώνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά. Αφήνουμε τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.
- Από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε, αφήνοντας επίσης τις άκρες του να εξέχουν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C.
- Μόλις τακτοποιήσουμε τα μισά φύλλα, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην κρέμα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού.
- Τα βουτυρώνουμε ένα-ένα και τα απλώνουμε πάνω από την κρέμα.
- Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
- Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το σιροπιάζουμε ζεστό με το σιρόπι κρύο, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
- Είναι καλύτερα να αφήσουμε το γλυκό με το σιρόπι όλη τη νύχτα, ώστε να σιροπιαστεί καλά.