Η δομή του παραπέμπει στο γνωστό γαλακτομπούρεκο, μόνο που η κρέμα πατισερί της γέμισης εμπλουτίζεται με τυρί κρέμα, ενώ ανάμεσα στα φύλλα και στη γέμιση μπαίνει εμβόλιμη μία στρώση από μπισκότο.
35'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Κομμάτια: 12Για την κρέμα
Για τη βάση
Για το φύλλο
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Κρέμα
- Για το γαλακτομπούρεκο και cheesecake, δύο σε ένα ανακατεύουμε το γάλα με το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν, τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Το μείγμα θα φανεί σαν κομμένο, αλλά στην πορεία, όταν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά, θα στρώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
- Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. και στρώνουμε μέσα ένα ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά καθώς τα βάζουμε και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βάσης όλα μαζί και στρώνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα, πιέζοντας καλά.
- Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν, και τα στρώνουμε ένα ένα πάνω από την κρέμα, αλείφοντάς τα με βούτυρο.
- Χαράσσουμε το γλυκό ελαφρώς σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2-3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
- Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το όλο σιγά σιγά με μια κουτάλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.