ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδεςΛουκουμάδες «Τους φτιάχνουμε τα Φώτα αυτούς τους λουκουμάδες και γι’ αυτό τους λένε “φωτόπιτες”. Τις κάνουμε και για κέρασμα», μας είπε η Αμοργιανή μαγείρεισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου. «Η ιδιαιτερότητα σε αυτούς τους λουκουμάδες είναι η προσθήκη ούζου και γλυκάνισου, που τους δίνει μια ωραία μυρωδιά, όχι πολύ έντονη. Πιθανόν στο παρελθόν να υπήρχαν στο νησί γλυκανισοχώραφα».

15' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 50 περίπου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις φωτόπιτες βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον γλυκάνισο με 450 ml νερό και βράζουμε σε δυνα- τή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει καλά το νερό.
  2. Το σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πετάμε τον γλυκάνισο.
  3. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το ούζο και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό, αρωματισμένο με γλυκάνισο νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός και λείος χυλός.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει.
  6. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/2 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  8. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  9. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  10. Τακτοποιούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT