Η πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» στην Κερατέα, Σοφία Συρίγου, μάς φτιάχνει μια συνταγή της μητέρας της, γεμιστές φλογέρες με λουκούμι και καρύδια.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Κόβουμε πρώτα τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε φαρδιές λωρίδες.

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Τις βουτυρώνουμε γενναιόδωρα.

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Πλάθουμε μικρού μεγέθους λουκούμια, οποιασδήποτε γεύσης θέλουμε, σε λεπτά μπαστουνάκια.

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Το μέγεθός τους πρέπει να είναι περίπου όσο το του μικρού μας δαχτύλου.

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Τυλίγουμε 1-2 λουκουμάκια, μαζί με κοπανισμένη καρυδόψιχα, σε ρολό, μέσα σε μια λωρίδα από φύλλο κρούστας.

Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
για να μην βγει έξω η γέμιση, φέρνουμε τις πλαϊνές άκρες του φύλλου προς τα μέσα, καθώς τυλίγουμε το ρολό.
Φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι
Προτιμάμε απλό φύλλο κρούστας για πίτες ή το λεπτότερο φύλλο κρούστας για γλυκά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδεςΑνοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδες
40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για 30-33 φλογέρες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι, αρχικά σε καθαρή, στεγνή και επίπεδη επιφάνεια, απλώνουμε όλα τα φύλλα κρούστας το ένα ακριβώς πάνω στο άλλο.
  2. Με ροδάκι της πίτσας ή με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε όλα μαζί τα φύλλα κατά μήκος, σε 3 λωρίδες ίδιου πλάτους (συνολικά δηλαδή 30- 33 λωρίδες, ανάλογα με το αν το πακέτο περιέχει 10 ή 11 φύλλα αντίστοιχα).
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα μπισκότα και τις φρυγανιές.
  4. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
  5. Απλώνουμε μπροστά μας μία λωρίδα φύλλου κρούστας και με πινέλο την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
  6. Κατά μήκος της μίας στενής άκρης της λωρίδας βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μείγμα καρυδιού-μπισκότου, φτιάχνοντας μια λεπτή γραμμή.
  7. Παίρνουμε στις παλάμες μας ένα λουκούμι και το πλάθουμε να μαλακώσει λίγο και να γίνει ένα μπαστουνάκι με μήκος και πάχος όσο το μικρό δάχτυλο του χεριού μας.
  8. Βάζουμε το λουκούμι πάνω στη γραμμή του μείγματος καρυδιού.
  9. Πασπαλίζουμε με λίγη από τη μετρημένη άχνη.
  10. Τυλίγουμε τη λωρίδα φύλλου σε ρολάκι, διπλώνοντας τις μακριές της άκρες λιγάκι προς τα μέσα, για να κλείσουμε τη γέμιση, και φτιάχνουμε ένα ρολάκι-φλογέρα.
  11. Τη βάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με τη διπλωμένη της άκρη προς τα κάτω.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  13. Τακτοποιούμε τις φλογέρες τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί, σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους (δεν φουσκώνουν στο ψήσιμο).
  14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  15. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  16. Στη συνέχεια, τις τυλίγουμε σε μπόλικη άχνη, όπως τους κουραμπιέδες.
  17. Τακτοποιούμε, τις φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι, σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με έξτρα άχνη, κοσκινισμένη.

Μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την αγαπημένη μας γεύση στα λουκούμια (π.χ. τριαντάφυλλο, μαστίχα κ.λπ.) ή μείγμα τους, ώστε κάθε φλογέρα να είναι και μια γευστική έκπληξη. Αν επιλέξουμε σχετικά μεγάλου μεγέθους λουκούμια, θα βάλουμε ένα σε κάθε φλογέρα. Τα μικρότερα λουκούμια-μπουκίτσες θα μπουν ανά δύο. Κάθε πακέτο φύλλο κρούστας περιέχει 10-11 φύλλα, οπότε θα βγουν 30-33 φλογέρες, αφού κάθε φύλλο φτιάχνει 3 φλογέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT