ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνάποδη πορτοκαλόπιτα με φουντούκιαΑνάποδη πορτοκαλόπιτα με φουντούκια

45' προετοιμασία
55' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για φόρμα 20 εκ.

Για τη βάση διαμ. 20 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φλαν με πορτοκάλι, ξεκινάμε με τη βάση.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο με τον χυμό και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την άχνη και το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό έως ότου γίνουν ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας σταδιακά το μείγμα κρόκου- χυμού, χωρίς να το παρακάνουμε, για να μη λιώσει τελείως το βούτυρο.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 3 χιλιοστά.
  5. Το στρώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας με διάμετρο 20 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και το τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Αν περισσεύει ζύμη από τα τοιχώματα, την κόβουμε με μαχαιράκι.
  6. Βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 1 ώρα. Έτσι, δεν θα πέσουν προς τα μέσα τα τοιχώματα της ζύμης κατά το ψήσιμο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε τη βάση για 20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, την αλείφουμε με το ασπράδι και ψήνουμε στους 100°C για άλλα 5 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

Γέμιση

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε.
  3. Σουρώνουμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι, μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Συναρμολόγηση: Αδειάζουμε στη μισοψημένη βάση τη γέμιση και φουρνίζουμε ξανά, ανεβάζοντας τώρα τη θερμοκρασία στους 150°C και ρυθμίζοντας τη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε τη φλαν για 20-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει απαλά στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Αδειάζουμε στη μισοψημένη βάση τη γέμιση και φουρνίζουμε ξανά, ανεβάζοντας τώρα τη θερμοκρασία στους 150°C και ρυθμίζοντας τη λειτουργία του αέρα.
  2. Ψήνουμε τη φλαν για 20-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει απαλά στην επιφάνεια.
  3. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT