Τις σερβίρουμε ως γλυκό σνακ, όπως είναι ή βουτηγμένες ολόκληρες (ή μέχρι τη μέση) σε λιωμένη κουβερτούρα, και τις αφήνουμε σε λαδόκολλα ή σχάρα μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα λίγο αλάτι ή νιφάδες καυτερό μπούκοβο, για ιδιαίτερη γεύση. Τις βουτάμε σε ζάχαρη ανακατεμένη με λίγα σποράκια κοπανισμένο καρδάμωμο. Στολίζουμε
1 ώρα
προετοιμασία
2 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα
Υλικά
Κομμάτια: 4Διαδικασία
- Για τις φέτες πορτοκαλιού γλασέ, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό και βράζουμε για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, βράζουμε για 5-10 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια σε στρογγυλές φέτες πάχους 1/2 εκ. και αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
- Στρώνουμε τις φέτες κυκλικά και σε στρώσεις, σε μια μέτρια αλλά ρηχή κατσαρόλα, με τρόπο που η μία να μισοσκεπάζει την άλλη.
- Περιχύνουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Σιγοβράζουμε τις φέτες για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι γίνονται ελαφρώς διάφανες.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (αφήνουμε κατά μέρος το σιρόπι) και τις απλώνουμε σε σχάρα, όπου τις αφήνουμε να στεγνώσουν, σκεπασμένες με ένα τουλπάνι, για 2 ημέρες.
- Τις φυλάσσουμε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα, σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, για 2-3 μήνες.
Μυστικά
Το σιρόπι που θα μας μείνει από τη διαδικασία το αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε βάζο, στο ψυγείο, για άλλες χρήσεις (π.χ. περιχύνουμε παγωτό ή κέικ, προσθέτουμε σε κοκτέιλ, κ.λπ.).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.